Cipru

Ca să fii nebun îți trebuie companie! Și când te înhaiți cu cine trebuie, lucrurile o pot lua razna ușor. Amintirile se desprind din ceață și deformate caută răspunsuri la întrebări și pauze de timp în care nu mai știi ce ai făcut.
Ei bine, da, am avut și astfel de călătorii de tip hangover, în care distanța dintre am plecat și m-am întors a fost parcursă printre pahare, muzica, hohote și altele…. Și ca să fie decadent, în această ecuație mai intră plajă, soare, piscina, narghilea, zivania, meze și muzica delicioasă, cât să te sui pe mese!

Vreo idee unde am fost? Desigur că în Cipru!
Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia și Sardinia, și este înconjurată de trei continente, aflându-se în apele Orientului Mijlociu. Acest tărâm al Afroditei a fost îndelung disputat. După o ocupație de mai bine de 300 de ani a Imperiului Otoman, a venit rândul englezilor să administreze această insulă în 1878 și oficial a fost anexată la Marea Britanie în 1914. Când în anii 60’ a devenit în sfârșit Republica Cipru, tensiunile naționaliste dintre ciprioții turci și ciprioții greci care își doreau anexarea la Grecia, respectiv Turcia, au divizat insula din interior și până în ziua de azi așa a rămas. Partea de nord este a turcilor și recunoscută oficial doar de Turcia, iar partea de sud este a ciprioților greci, în familia Uniunii Europene și cu o proporție de 56% din teritoriu. Atât de incredibil, dar cât adevăr spune această graniță pusă pe trotuarul unui oraș ca Nicosia despre lupta pentru putere și orgoliul oamenilor. Cipru este o destinație turistică majoră a Mării Mediterane, cu o economie avansată și venituri ridicate.

Dacă mă întrebați pe mine aș putea spune că Cipru nu este doar o destinație minunată, ci și un loc al românilor, care și-au întins aripile spre o lume mai bună. Faimoasă pentru plaje, oameni, distracție și istorie, această insulă te așteaptă însorită din aprilie până în octombrie. Noi am pornit în gașcă de patru cu un zbor spre Larnaca, de unde am luat un taxi spre Limassol, destinația noastră finală. Ne-am cazat chiar pe plajă, într-un hotel Crowne Plaza. Camera cu balcon și priveliște spre mare mă face să zâmbesc chiar și acum când scriu aceste rânduri. Și ca să reiau ce am menționat la începutul acestui articol, această vacanță a fost pentru distracție. Am bifat câteva locuri turistice de vizitat, însă mai multe vă pot spune despre mâncare, băutură, baruri, cluburi cu muzica live, prietenie.

Ciprioții au suflet și devin familiari imediat!
Poate este datorită mâncării?
Acel meze, fie el de carne, fructe de mare sau vegetarian, te ține la masă să te bucuri pe îndelete și de gust, și de conversație, și de prieteni și de felul cum te simți când savurezi tot: arome, priveliște, oameni. Făcut din feluri multe și mici, meze e numai bun să testezi cât mai multe specialități locale dintr-un foc, fiind considerat de unii cea mai lungă masă din lume. Ca un adevărat ritual de senzații mediteraneene, începe de obicei cu pâine făcută în casă, măsline, humus, salate, haloumi, legume la grătar, sos de tahine și variații de tzatziki, culminând cu preparate mai elaborate din carne sau pește, în funcție de ce ți-ai ales. Coaste de porc, cotlete fragede de miel, sărmăluțe în foi de viță cu mentă, chiftele sheftalia sau keftedes, calamari la grătar sau caracatiță murată, creveți sau cârnați în sos de vin roșu, iar spre final fructele și dulciurile cu miere ce apar însoțite de băuturi digestive locale și cafea cipriotă cât să taie senzația de sațietate, asta numesc eu ospăț de să te lingi pe degete! Noi l-am savurat în multe taverne pentru că în acest caz ce este mult câteodată chiar nu strică!

Sau poate e de la zivania?
Până când am ajuns în Cipru n-am știut că trebuie să o bei direct din congelator, altfel nu are farmec și nici măcar nu e plăcută. Primisem una cadou și a rămas mută și nebăgată în semă prin casa fiindcă nu am știut să-i descoperim veselia dintr-o înghițitură. Am dat nas în nas cu zivania chiar din prima seară în Cipru, unde într-o tavernă aglomerată, cu muzica nebună și autentică, am dansat și petrecut, sărbătorind ziua de naștere a lui Cristi și faptul că vom fi părinți spirituali pentru prietenii noștri.
Sau poate e de vină muzica?
Frumos mai simt oamenii ăștia. Cânta așa cu un foc de te pârjolește!! Și iubirea se simte mai aprig, și dorul te mistuie mai tare, mai ales că ciprioții te ridică de la masă și te invită la dans, te îmbrățișează și sunt acolo pentru tine indiferent de drama sau exaltarea care te anima. Și ce apreciez mult este că n-ai să auzi la ei în taverne decât muzica lor, cu ritm și pasiune.
Limassol este un oraș cosmopolit pe care l-am luat la pas în serile răcoroase până în portul vechi, plin de taverne și aer englezesc. Desigur că se vorbește engleza bine și se conduce pe partea stângă, așa că de această dată nu am închiriat mașina.:) Faleza cu palmieri înalți și valurile sparte în lumina apusurilor înmuaite în roz și portocaliu ne-au stârnit la plimbări, la joacă și la râsete la fel de colorate! Deși am fost în Cipru în aprilie, vremea a fost minunată, cu 24-25 de grade afară, iar piscina hotelului, prietena fidelă în timpul petrecut la hotel, nu ne-a împiedicat să testăm răcoarea mării.

Dacă vreți să mergeți la sigur cu niște restaurante în Limassol, recomand The Fish Market in Marină și Fat Fish sau Charcoal House Grill, două taverne unde am fost cu prietenii noștri ciprioți.
Pentru muzică live trebuie să mergeți la Rogmes. Sunt locuri în lume unde te-ai duce și a doua oară doar pentru că ți-a plăcut ceva în mod special. Rogmes din Limassol este unul dintre acele locuri pentru care m-aș urca în avion și acum. Oamenii sunt acordați total în ritmul muzicii, cântă împreună, danseză împreună, beau împreună.
Am mai fost și ne-a plăcut 7 Seas, un club modern, cu oameni tineri și muzică bună.
Într-una din zile am luat autobuzul spre Paphos. La momentul vizitei noastre, în 2017, era Capitala Culturală Europeană. De asemenea orașul este inclus în patrimoniul UNESCO pentru ruinele antice spectaculoase, numele de Paphos fiind și el legat tot de legenda zeiței Afrodita. Am vizitat portul, cu terase ademenitoare, pisici jucăușe, suveniruri, toate stând în umbra superbului Castel Medieval.

Împreună cu prietenul nostru cipriot am mers apoi la plaja Lara. În formă de potcoavă, acest rai de nisip și apa cristalină neatins de oameni este locul de naștere al țestoaselor verzi, doar caprele și păsările fiind martore la acest spectacol al vieții. Ocazional, oameni dornici la fel ca și noi, vin aici să vadă, să respire, să atingă, să zâmbească și să înțeleagă cât de complex și unic este acest pământ și cât de simplu este să te regăsești atunci când știi să refaci legătura invizibilă cu natura.

Înainte de a ne așterne pe drumul înapoi spre Limassol am savurat priveliștea de sus de la Agios Georgios Pegeia, taverna aflată la granița dintre muzica valurilor și liniștea bisericii cu același nume din apropiere. Festin și pentru ochi, pentru cerul gurii și doar pentru cunoscători!

Nu știu dacă poveștile sunt adevărate cum că scăldatul în apa mării din care a ieșit Afrodita te face mai frumoasă, dar știu sigur că la capătul fiecărei călătorii, sufletul devine mai frumos și mai bogat. E ca și cum ai făcut curățenie în tine, ai măturat haosul și dezordinea care erupeau din vulcanul gândurilor și ai lăsat loc liniștii să sclipească. Și în fiecare pereche de ochi ce te privește te oglindești altfel, o nouă sau un nou TU, lăsând în parfumul timpului o adiere fragilă a trecerii tale prin această viață.
Cipru s-a strecurat în ființa mea cu amintiri gustoase, pași de dans, râs gălăgios și clipe memorabile cu cei dragi. Cinste!
Mai multe poze regăsiți mai jos și nu uitați să dați like paginii de Facebook pentru a fi la curent cu noile articole. 🙂




