Lisabona

0
393

Mă îndrăgostisem… Cunoașteți senzația aia de nerăbdare, când știi că o să-ți placă ceva chiar înainte să se fi întâmplat? Îmi făcusem filme în cap cu noi doi și o destinație. Și chiar așa a fost! Tot ce am râvnit, toată dorința, toți fiorii, toată așteptarea, au meritat! Cele câteva zile petrecute în Portugalia mi-au confirmat ceva ce știam în sufletul meu: ce simțeam era dragoste adevărată. N-ai cum să nu iubești Lisabona! 😊

Lisabona

Era pe lista mea de foarte multă vreme. Trebuia să ne întâlnim și am făcut-o! În Octombrie ne-am văzut pentru prima dată, atât cât să avem parte de intimitate, dar să ne bucurăm și de soare, vreme frumoasă și peisaje superbe.

Portugalia a cunoscut în ultimul deceniu poate cea mai mare creștere când vorbim de numărul de turiști. În 2008 vorbeam de 8 milioane de turiști în timp ce în 2018 vorbim de aproape 20 milioane. Există o întreagă dezbatere despre anumite destinații, selfie-tourism, bucket list, supra aglomerare, Lisabona fiind și ea în discuție din cauza infrastructurii care nu mai are unde să se dezvolte, însă acest subiect o să îl tratăm separat. Portugalia este acum o destinație fierbinte și încă în creștere.

Pentru romani nu este în topul preferințelor dacă mă întrebați pe mine, mai ales că nici măcar low-cost-ul nu este low-cost și rar găsești bilete de avion sub 100 de euro de persoană dus-întors. Portugalia seamănă mult cu România. Îmi aduc aminte de criza care aproape a subjugat această țară și iat-o acum. Părerea mea este că turismul înseamnă progres  indiferent dacă pui sau nu semnul egal între a călători sau a explora.

Noi am zburat pe 20 octombie, pentru 4 zile, cât să mai simțim cele 26 de grade de afară mângâindu-ne pielea și tălpile să se resfețe în oceanul de acum răcoros.

Ne-am cazat la Marriott, unul dintre cele mai mari hoteluri din Lisabona, care întâmplător face parte din familia noastră! 😊 O cameră superbă cu vedere către grădina interioară, accesul în lounge-ul de la parter cu terasa și vedere spre piscină, produse tipic portugheze și serviciul impecabil ne-au făcut șederea memorabilă și demnă de o părere pe TripAdvișor.

Room with a view

Să vă spun la ce mă întorc cu gândul când mă gândesc la Lisabona!

 • Fado

Prima seară am petrecut-o în Bairro Alto, în compania fructelor de mare, a vinului, a muzicii fado și a străzilor în pantă, colorate cu turiști, zâmbete, rufe agățate la balcoane și decorațiuni țipătoare. La Tasca Do Chico stai la codă să intri, asculți cea mai frumoasă variantă a dorului pusă pe muzică și după 30 de minute ieși vrăjit pentru totdeauna. Chiar dacă nu înțelegi cuvintele tot simți pasiunea cum îți năvălește în sânge. Între străini mânați de aceeași căutare, conversația devine gustoasă și bucuria prinde curaj. Totul este inedit, obscur, fascinant, unit în mrejele versurilor tânguitoare, cu gust sărat de melancolie.

Tasca Do Chico
 • Tramvaiul 28

Sunt foarte multe tramvaie galbene, dar 28 este alegerea turiștilor și nu degeaba! Această cutie retro din lemn care te aruncă înapoi în timp își croiește drumul cu viteză printre străduțe în pantă și atât de înguste încât te lăsă fără suflare. Nu îți imaginezi că atunci când stai pe o bancă în tramvai poți să atingi colțul unei clădiri sau mâna unui prieten de pe trotuar. Sentimentul este de neprețuit!

Tramvaiul 28
 • Praca Do Comercio

Plină de personalitate și istorie, această piață este poate cea mai importantă din Lisabona. Mărginită de clădiri colorate, statuia lui Dom Jose I și arcade maiestoase, piața este locul de unde poți să mergi să explorezi, unde te duci cu gândul la Lumea Nouă și ce a însemnat pentru această țară dorință de cunoaștere, depășirea limitelor în căutarea răspunsului la întrebări.

Praca do Comercio
 • Mănăstirea Jeronimos

Parte din patrimoniul Unesco, această grandioasă construcție stă pe ruinele unei vechi biserici unde Vasco Da Gama și-a petrecut noaptea împreună cu echipajul său înainte de a pleca spre India. Această structură istorică datează din 1501 și construcția a durat mai bine de un secol. Dacă ți se pare obositoare vizita înăuntru, poți oricând să o admiri din parcul verde și îngrijit care-i stă alături, martor peste timp.

Manastirea Jeronimos
 • Pasteis de Belem

Desertul portughez, cunoscut în lumea întreagă, își are originile chiar lângă așezământul de lângă mănăstirea Jeronimos. Cu o rețetă secretă făcută de călugări, foietajul este cu adevărat diferit de tot ce mănânci în alte părți ale Lisabonei. Mie una mi s-a părut că gustul de ou este mult prea profund, dar lui Cristi i-a plăcut mult. Ce pot să spun este că acest desert s-a transformat în loc de pelerinaj, unde 400 de locuri dispuse în încăperi pavate cu plăci albastre și albe deservesc cozile interminabile de oameni. Asta da marketing!

 • Time Out Market

Așezată în fosta piața Mercado da Ribeira, această hală magnifică combină perfect mai mult de 50 de concepte diferite de restaurante unde îți poți petrece timpul, savurând preparate gustoase gătite chiar de chefi renumiți. Atmosfera este ca de festival, cu agitație înmuiată în arome, mirosuri și zumzet de stup plin cu bunătăți.

Time Out Market
 • Castelul Sao Jorje

Cu o istorie ce trece de la vizigoți la mauri și apoi la primul rege al Portugaliei ce și-a stabilit reședința prin anii 1100 în acest loc, castelul a fost mereu o emblemă a roialității. Însă ce face acest loc cu adevărat special este priveliștea spectaculoasă asupra Lisabonei. Acoperișurile portocalii, fluviul Tajo (Tejo în portugheză) și ruinele datând din 3 perioade diferite, toate văzute panoramic, fac vizita imposibil de ratat când îți dorști să surprinzi esența acestui oraș.

Castelul Sao Jorge
 • Liftul Santa Justa

Proiectat de Raoul Mesnier du Ponsard, ucenic al lui Gustave Eiffel, acest lift în stil franțuzesc este unul dintre cele mai frumoase din lume. Deschis din 1902, este una dintre atracțiile orașului. Cozi interminabile traduc așteptarea în frustrare câteodată, așa că înarmați-vă cu răbdare atunci când îl treceți pe lista de locuri pe care vreți să le vedeți. Eu n-am avut-o, recunosc!

Liftul Santa Justa
 • Miradouro

Sau cum se numesc multele locuri din Lisabona unde te poți opri pentru a admira priveliștea și a face fotografii de vis. De câteva ori pe traseul tramvaiului 28 te poți opri la unul dintre aceste locuri pentru ceva demn de postat pe Instagram.

Monumentul Descoperirilor
 • Turnul Belem

Construit inițial să apere orașul, această fortăreață din patrimoniul UNESCO a devenit mai apoi far și oficiu pentru vama. Acest loc încărcat de puterea istoriei se află pe brațul nordic al fluviului Tajo, iar terasele de la înălțime unde urci anevoios te aruncă în timp imanginând viața marilor exploratori ai lumii. Am simțit privind întâlnirea fluviului cu oceanul aceeași dorință de a pleca, depărtarea și nesfârșitul care mă strigau cu glas de valuri și culori albastre amestecate. Cu vântul în față și în lumina clară am alergat cu picioarele goale și am tras aer adânc în piept. E un loc de neuitat!

Turnul Belem
 • Alfama

Plimbările prin cel mai bătrân cartier al Lisabonei, gazdă a Catedralei din Lisabona și a castelului Sao Jorge, îți dezvăluie istoria și tradițiile în pași numărați leneș pe străzile pavate.

Lisabona este un oraș rezonabil ca raport preț/calitate. Mi-a plăcut mâncarea în mod deosebit și am apreciat vinul portughez. Pe distanțe mari am mers cu Uber. Într-una dintre zile am mers în Sintra și Cascais. Fiecare în parte își merită propria poveste!

Lisabona este o poveste de dragoste, un alt loc unde am simțit sângele cald și vorba aproape. Poate mi-e sufletul atins căci tulburătorul cuvânt “trist” este la fel în ambele limbi.

Pe curând!

Turnul Belem
Belem
Time Out
Bairro Alto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.