Icecream in Varenna

Aproape toți avem în garderobă o piesă de rezistență ce nu se demodează niciodată. Acea geantă statement sau acel sacou vintage care te scot din mulțime și te salvează din rutină și cotidian. La fel și cu destinațiile!!! Iar azi o să vă povestesc puțin despre Lacul Como, o fâșie de pământ care, indiferent câtă istorie așterne timpul peste ea, rămâne la fel de actuală, dorită și gata să ni se dezvăluie.

Precum un make-up artist, acest loc transformă orice priveliște într-un scenariu  de Oscar unde munții, cerul, vilele, satele, ambarcațiunile și oamenii defilează spectaculos oglindindu-se în luciul adânc al lacului. E o dragoste de demult, cu povești proiectate în lumina lunii, scrise și cântate de zidurile vechi și străzile înguste. Și oricum ai vrea să descrii acesta destinație, există o senzație ce te învăluie mai presus de frumusețea locului și cred că se numește Liniște.

Lake Como postcard

Lacul Como sau Lario se afla în regiunea Lombardia din nordul Italiei și foarte aproape de Milano, la o distanță de numai 45 de minute. Deși cel mai adânc, este doar al treilea ca mărime din Italia, cu o suprafață de 146 km pătrați. Aflat la granița cu Elveția, lacul și-a îmbrăcat malurile cu palate, spa-uri și grădini terasate cât să ofere acea atmosferă glamour pe care au căutat-o de-a lungul timpului aristocrații, oamenii influenți, celebritățile, artiștii. E ca și cum ai intra în culisele unui loc exclusivist unde munții stau drepți și înalți, paznici de nădejde ai acestor întâlniri memorabile.

Și nu degeaba am făcut această asociere că doar aici s-au filmat și scene din Star Wars și videoclipul lui John Legend, „All of me” și multe altele. Și nu, nu este despre distracție!  Este depre a savura și a trăi un loc altfel, unde ești atins de exterior și simți mângâierea în interior.

Vizita a fost extrem de scurtă și am încercat să explorăm cât mai mult, precum un miner într-o mină de diamante. Ne-am făcut puțin temele înainte și, după un zbor la Milano, am decis să închiriem o mașină care s-a dovedit o alegere foarte inspirată. Ne-am cazat pentu două nopți la Sheraton Lake Como și fiindcă eram în formație de 2 (știți voi ce vreau să spun), timpul s-a petrecut repede ca adrenalina dintr-un montagne russe.

Hotelul este situat foarte aproape de stația de taxi pe apa Tavernola, drept pentru care în prima zi am fost în Como și în Cernobbio, cu gândul că a doua zi să mergem și în celelalte stațiuni.

Sheraton Lake Como/Room with a view

Como își dezvăluie farmecul chiar din vaporașul ce te duce la destinație, căci poți admira din depărtare orașul pitoresc, forfota din port și funicularul abrupt ce taie muntele făcând legătura dintre Como și Brunate. Odată ajunși, pașii ne-au purtat pe străduțele pietruite unde am zăbovit pentru a savura pe îndelete o înghețată, pentru a admira mătăsurile ce fac glorie orașului, pentru a respira adânc aerul domol și relaxat de la poalele Alpilor. Pierduți printre săruturi și îmbrățișări în piața Domului sau ascunși la terase sorbind din același cappuccino, am admirat stilul gotic și ruinele fortificațiilor romane, mirați de felul cum agitația se topește în acest loc, devenind fluidă și tăcută ca lacul.

View from the boat

În Cernobbio ne-am oprit să mâncăm. Într-o atmosferă romantică și muzica de pian am luat cina la Harry’s Bar, un loc ce mi-a fost recomandat și pe care îl recomand și eu cu drag. Seara a picurat nuanțe de gri din nori și aburi, găsindu-ne de mână pe banca din micul port.

Pentru noi, oricât de scurtă ar fi o vacanță, dimineața ne prinde târziu în așternuturile calde și adormite, iar ochii se dezlipesc doar cu aromă de cafea și plăceri gustoase. Asta este și motivul pentru care am ajuns destul de târziu la vaporaș, iar planul nostru de a vedea restul stațiunilor la bordul ambarcațiunii s-a năruit.

Dar credeți că ne-am lăsat păgubași? Întorși la hotel am luat harta lacului și am fost surprinși să constatăm că mergând cu mașina puteam vedea tot ce doream. Așa că ne-am împrietenit cu drumul, ne-am oprit de multe ori să facem poze, am trecut de Tremezzo și celebra Vila Carlotta și ne-am oprit în Cadenabbia. De acolo feribotul făcea curse regulate până la miezul nopții către Bellagio și Varenna.

Și da, am văzut Bellagio, Varenna și Menaggio într-o singură zi. Acordă-le doar o plimbare pe străzile înguste și merită vizita!

Lake Como postcard

Bellagio este cel mai faimos și dezvoltat dintre toate, plin cu magazine și restaurante, atracții turistice și sporturi pe apă. Pentru astfel de locuri trebuie să fii echipat corespunzător căci orașul se simte în sute de pași bătuți pe străduțe și scări. L-am traversat dintr-un capăt în celălalt, de pe faleza turistică aglomerată până în portul localnicilor. Bellagio este combinația perfectă dintre natură și oameni, istorie și turism, prezent și trecut, urban și antic.

Bellagio stair street

Varenna mi-a plăcut cel mai mult pentru că este romantic, mai puțin aglomerat decât Bellagio și poate din acest motiv mai autentic. Faleza plină cu arcade , paharul cu vin sau înghețata delicioasă, grădinile celor două vile, Monastero și Cipressi, toate se vor complimentate și fotografiate.

Bellagio locals port

După întoarcerea în Cadenabbia am reluat drumul cu mașina și în 5 minute am ajuns în frumosul Menaggio. Ne-am plimbat pe malul lacului printre azalee înflorite și în piața Garibaldi din centru, admirând în sus pe munte casele cu aspect medieval.

Varenna

Această destinație desenată în forma literei Y de către ghețari antici este un „must visit” sau dacă vreți „Yes, make it yours!” ca să rămânem la Y.

După încă o noapte perfectă, ne-am grăbit spre aeroport. Sardinia ne aștepta, însă insula este o altă poveste ce așteaptă să fie scrisă!

Dacă vă place ce citiți, nu uitați să dați like paginii de Facebook și follow contului de Instagram!

Light and water
On the road
Bellagio
Kisses from me

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.