Millennials si impactul lor spectaculos asupra turismului

2
307

Si cine sa scrie despre millennials decat un millennial… caci da, conform Wikipedia, ne-am nascut candva dupa anii 80’ si am terminat liceul prin anii 2000, suntem denumiti si generatia Y, iar din perspectiva turismului si industriei hoteliere din care scriu eu, vorbim despre tripsteri si nomazi digitali, oameni cu adevarat “young & restless”, cu o pofta de cunoastere mai mare ca oricand si pe care ii anima cuvinte ca dinamic, autentic si WiFi. Gustul pentru destinatii neobisnuite si experiente nu a fost nicicand mai mare, pentru ca ce defineste aceasta generatie este adaptabilitatatea. Sa dormi in copac sau intr-un resort de lux, sa ai ultimul iPhone si sa hranesti elefantii nicidecum sa ii calaresti, sa zbori jumatate de glob si sa testezi bucataria locala, transportul si limba, sa ajustezi timpul la cele mai frumoase momente indiferent de somn sau fus orar, acesta este ritmul care dicteaza tendintele, dar care este mai ales imprevizibil precum viitorul. Azi este cu adevarat mai aproape si oricine poate fi langa tine.

De aici si succesul enorm pe care il are Airbnb, succes care prevestea declinul industriei hoteliere. Asta este insa foarte departe de adevar. Caci odata cu aceste trenduri dictate de tinerii calatori, industria hoteliera a imbratisat noutatea adaptand din mers tehnologii, bucatarii, design, destinatii, reusind astfel sa raspunda unor asteptari atat de schimbatoare. Panza turismului global se picteaza de atatia oameni  incat peisajul se schimba la fiecare zbor de avion, la fiecare deschidere de hotel, la fiecare lansare de brand. Ce o sa fie la moda anul viitor? Nimeni nu stie deocamdata!

Hai sa vedem ce au facut lanturile hoteliere intre timp:

  • Mobile ckeck-in si keyless, astfel ca oaspetii pot evita inregistrarea la receptie si pot deschide usa camerei de hotel cu telefonul
  • Wi-fi inclus si rapid aproape oriunde, comunicarea dintre angajati si oaspeti facandu-se inclusiv pe whatsapp
  • Hoteluri precum W din Marriott unde baia este in mijlocul camerei in multe dintre locatii, de obicei un club dintre cele mai populare este in interior, angajatii iti vorbesc la persoana a doua intr-un mod provocator si nu poarta ecusoane
  • Aloft, hotelul artistilor si al trupelor muzicale unde cererile la camera sunt livrate de roboti
  • Hotelurile Moxy au pus barul in centrul oaspitalitatii inventand programul “Cocktail at check-in” in care barul te primeste, iti face check-in, este concierge, te delecteaza cu bauturi si iti sta la dispozitie ca motor al socializarii
  • Lantul Hilton a deschis anul trecut primul hotel Canopy in Reykyavik, un brand nou, special creat avand in minte “millennials”, “lifestyle” si “positive stay”
  • Accor a lansat Jo&Joe, conceptul dintre hotel/hostel unde acasa, spontan si a imparti sunt cuvintele ce definesc acest brand

Acestea sunt doar putine exemple despre cum evolueaza industria hoteliera si cum tripsterii si townsterii se aduna la un loc si impartasesc experiente, fac yoga, manaca simplu si curat, muncesc, traiesc relaxat si dupa valori inventate din mers sau vechi de cand lumea.

Pentru ca noi, millennials, vrem mai mult si este deopotriva interesant sa ne cazam intr-un castel sau sa dormim in cort, in desert.

Si Romania este pe aceeasi traiectorie sau in acelasi peisaj, altfel cum explicam plecarea din tara a 3 milioane de oameni in ultimii 10 ani?

Nu stiu exact cum este vorba aceea, dar se potriveste de minune: Daca ar fi sa stau locului, trebuia sa fiu o planta, sa am radacini in loc de picioare!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.