Varsovia

Varsovia, o doamna gri si deprimata care se gateste de seara in miezul zilei, iar cand noaptea o invaluie in parfum si vise, tristetea ei dispare in zambete timide ce se dezvaluie ca sa arate o alta fata a acestui oras, o sirena indragostita. Poate fi frumoasa dupa ce o descoperi, dar ai grija sa iti doresti s-o faci.
Capitala Poloniei este cenusie, cu amprente comuniste vizibile pana si in privirile trecatorilor, un oras luminat de o istorie dureroasa si subiectiva. Si nu spun ca nu ar trebui amintita, insa Polonia este in gura turistilor renumita pentru Holocaust, inchisori politice, lagare si comunism. Din pacate acest traseu istoric este asemanator cu al nostru si poate din acest motiv impactul asupra mea nu a fost unul neaparat fericit. Asta pentru ca in prima zi am vizitat muzeul Polin, construit pe zona unde exista fostul Ghetto, si o inchisoare politica.
Cum eu sunt o persoana in esenta fericita, am alergat urmatoarele zile sa fur din putinele ore aprinse de soare si din magia noptii, acele bucati de oras care merita osteneala, frigul, pasii numarati in zeci de mii, fotografiile si timpul petrecut cu prietenii.

Am ales Varsovia pentru ca auzisem de ascensiunea ei ca metropola dinamica din Europa Centrala, perioada coincidea cu deschiderea targului de Craciun, biletele de avion au fost 300 de lei cu Wizz (a inceput sa opereze aceasta ruta in 2017) si pentru ca am stat la un hotel Westin superb, la un tarif preferential ce-i drept, dar nici pe Booking daca o sa cauti nu o sa duci lipsa de optiuni. Camera de pe etajul 18 iti oferea o priveliste panoramica prin ferestrele mari ale celor doi pereti exteriori.

Si in compania potrivita nu ai cum sa dai gres. Asa a fost si pentru noi.
Varsovia este un oras tanar, reconstruit dupa ce a fost distrus in proportie de 80% in cel de-al doilea razboi mondial. Este traversat de raul Vistula, iar Orasul Vechi face parte din patrimonial UNESCO impreuna cu Palatul Regal, vechea resedinta a monarhilor polonezi.

De ce sa vizitati Varsovia vedeti mai jos:

Ruta Roiala si Orasul Vechi merita descoperite la pas. Sunt aerisite, curate si ofertante pentru simturi prin cafenele, restaurante, magazine, piete pline de viata si farmec, cladiri istorice si colorate, turisti veseli. Din loc in loc il descoperi pe Chopin prin banci interactive cu muzica si harti turistice care iti arata unde te afli si incotro mergi.

Aceasta destinatie este accesibila si ieftina, zloty este aproximativ cat leul romanesc. Centrul orasului, dominat de zgarie nori si de Palatul Culturii si Stiintei, este aproape de Ruta Roiala si Orasul Vechi, toate facand vizitarea obiectivelor extrem de prietenoasa.
Mancarea este delicioasa. Am testat si recomand cu drag doua restaurante: Folk Gospoda din centru si Bazyliszek din piata Centrului Vechi. Ultimul este asemanator cu al nostru Caru cu Bere; mereu plin, traditional, voios, relativ ieftin si fara rezervare in avans.

In aceasta perioada s-a deschis si targul de Craciun cu toata forfota aceea pe care o iubim: vin fiert, decoratiuni si mestesuguri, carnati si turta dulce, ganduri bune si cadouri. Varsovia chiar are o piata de Craciun frumoasa, ce merita vizitata.
Shopping!! Oh, da! Neasteptat a fost si pentru mine, dar cred ca merita. Imi place sa fac cumparaturi! Suna de parca as spune vreo noutate!!!! Dar stiu si ca unele lucruri chiar nu isi merita pretul in bani. Iar pentru asta este T.K. Maxx! „Big brands, small prices!” Yes, indeed! TK Maxx este un fel de Mini Prix, dar de categorie grea. Am facut niste alegeri inspirate, pe care ulterior le-am si confirmat. Ex: pereche de pantofi sport de la Ecco la TK Maxx 149 zloty, iar in magazinul Ecco de la cateva strazi distanta 600 de zloty. Si aveam o experienta recenta si din Bucuresti. Un alt exemplu este Black Friday de la Zara unde era totul redus la 50% comparativ cu Romania unde sunt reduceri de „pana la…”. As mai merge pentru shopping la Varsovia!
Bilantul acestui city break este unul pozitiv. Aveti motivele mai sus asa ca dati-i bataie, chiar daca in aceasta perioada la 15:30 e noapte!Poate cine stie? Sirena, simbol al orasului, isi leapada coada si va farmeca iremediabil!
Si sa nu uit gasca: iubitul meu, Roxi, Alis, Mircea si Razvan! Va zic doar #amtotcevreau !




