Nu deranjați! – Do Not Disturb

4
377
Hotel room with a view

DND sau semnul cu atâtea semnificații, despre care nu există date exacte când a apărut, dar care prin definiție testează imaginația. Că doar ce se întâmplă în spatele ușilor închise rămâne între noi!
Do not disturb poate să fie dreptul la intimitate, pur și simplu dorința de a dormi mai mult sau punerea în scenă și exprimarea unor dorințe pe care realitatea cotidiană nu le încape. Când lucrezi în hotel, mintea se dilată continuu, oamenii împing  limitele a ceea ce știi și te învață  să fii mai tolerant și poate mai înțelept. Orice interacțiune te poate îmbogăți, fie ea bună sau mai puțin bună.

Acest semn, care la fiecare bătaie de gene se schimbă precum rolurile dintr-un film, se presupune că a apărut cândva prin anii 1920, iar acum este atât de notoriu încât și fiica mea are unul pe ușa de acasă. Îl găsești oriunde: în magazinele cu articole pentru casă, ca funcție pe telefoane smart, în romane siropoase sau că titlu pentru petreceri tematice!

My daughter’s DND sign

Dar am ales să vorbesc despre el din cu totul alt motiv. Pentru că această graniță fragilă dintre intimitate, lux, promiscuitate sau sustenabilitate nu poate fi confidențială decât în condiții de siguranță și securitate pentru toate persoanele implicate. Acesta este încă un motiv în plus să laud oamenii care reprezintă  industria hotelieră, pentru că își asumă riscurile și rolul lor imens în conștientizarea pericolului.
După atentatul din Las Vegas, hotelurile Disney World au schimbat acest semn cu “room occupied”, situație ce nu exclude dreptul angajaților de a intra în camera de hotel minim o dată pe durata a 24 de ore atunci când el este folosit. Deși nu au declarat oficial că acesta este motivul, în unele țări balanța se poate înclina oricând în partea negativă a poveștii, unde pot exista atentate, trafic de persoane, abuzuri, droguri, prostituție, terorism,  iar măsurile de prevenire trebuie să fie ajustate cu prezentul. În unele hoteluri, camerista notifică oaspetele printr-un mesaj pe sub ușă că nu a putut efectua serviciul și că va reveni.
Vom vedea în viitorul apropiat direcția pe care industria o va lua în această privință! Partea economică a acestui semn, pe lângă dreptul la intimitate al oaspetelui care a plătit pentru asta, este că exclude o parte din serviciul de curățenie, reducând astfel cheltuielile hotelului. Însă cazurile când este folosit sunt în număr mic, în schimb siguranța este și va fi mereu pe primul loc.

Lanțul Marriott a adoptat următoarea exprimare:
„În general vom onora cererea dumneavoastră de a nu fi deranjat, însă ne rezervăm dreptul de a intra în cameră oricând pentru motive de siguranță, securitate și întreținere.”

Din fericire, România este o destinație sigură, recunoscută de noi și de turiștii care ne vizitează!

Do not disturb rămâne în continuare semnul tabu ce îți răspunde personal, în funcție de întrebarea pe care i-o adresezi! Excentric sau rafinat, elegant sau somnoros, stă agățat de ușă și te invită!

4 COMENTARII

 1. Dear Lady,
  Multumesc tare mult pentru acest articol, pe care il descopar abia acum! ..
  Prin prisma businessului ce imi ocupa mintea, timpul si sufletul, am produs si livrat catre hoteluri mii si mii de astfel de semne!
  Mi-a lipsit insa, pana acum, perceptia asupra povestii din „spatele usii” !
  Am considerat ca este un produs aproape de neglijat, pe care nimeni nu il baga in seama!
  Ha! Cenusareasa e prezenta in orice medii !

  Multumesc pentru poveste!
  Ma apuc sa le citesc si pe celelalte…

  • Buna Sorin,

   Ma bucur ca ti-a placut articolul. Am decis sa scriu despre hotel si mai urmeaza, deci stai pe aproape daca vrei sa stii povesti despre locurile unde iti livrezi produsele! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.